Kultura

TURYSTYKA | Jaskinia luksusu

2012-03-13

Matera to jedno z najbardziej popularnych turystycznie miejsc na południu Włoch. Historyczna część miasta zwana Sassi, wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, słynie z domostw drążonych w skale. Właśnie tutaj w „krainie zapomnianej przez czas” powstał hotel Le Grotte della Civita.

Hotel składa się z 18 pokoi (w tym z sześciu apartamentów) i restauracji. Wszystkie klimatyzowane pomieszczenia mieszczą się we wnętrzu groty. Nowoczesne, choć skromne wyposażenie pokoi (utrzymane z reguły w kolorach bieli, ecru i czerni) czy ogrzewanie podłogowe kontrastuje z surową fakturą ścian i sklepienia. Z tarasu hotelu rozpościera się oszałamiający widok na Park Narodowy Alta Murgia.

Na przybywających gości czekają w pokojach świeże owoce i chłodna. Restauracja specjalizuje się w kuchni regionu Bazylikaty. Śniadania są serwowane w pomieszczeniu dawnego kościoła z XIII wieku. Typowe dla tych ziem zupy, zwane minestre powstają na bazie warzyw, fasoli i makaronu podawanego w wielu kształtach i na wiele sposobów. Możemy zamówić ręcznie zwijane ruloniki, lasagne z fasolą lub małe pierożki. Zamiast makaronu często serwowane są tutaj gotowane ziarna pszenicy, podawane z sosem lub w na słodko, jako deser. Kucharze regionu szczycą się tutejszymi serami, wśród których godne uwagi są: pecorino, powstający z mleka koziego ser cassidi oraz caciocavallo, przygotowywane z mleka pozyskiwanego od krów starej rasy Podolica.

www.sextantio.it











Tekst: Marcin Pacho


REKLAMA

POLECAMY